Karlik malutki – (Pipistrellus pipistrrellus)

Najmniejszy europejski nietoperz. Należy do rodziny mroczkowatych. Ma krótkie uszy z niewielkim koziołkiem. Linia skrzydeł jest wąska. Ogon wystaje poza brzeg skrzydeł na 1 mm. Owłosiony grzbiet ma brunatno-złotawy kolor. Szuka wąskich, ciasnych i trudno dostępnych kryjówek. Zimą mogą tworzyć kolonie setek, a nawet tysięcy sztuk. Podczas lotu dość często zmienia kierunek. W żerowaniu nie przeszkadza mu zła pogoda. Sen zimowy jest płytki, przerywany i zaczyna się dość późno. Lot zaczyna się na kwadrans przed zachodem słońca. Osiąga długość ciała 3,8-5,2 cm, a ogon do 3,6 cm. Poluje na owady, w tym na komary.