Muchołówka mała (Ficedula parva)

Gatunek ptaka z rodziny muchołówkowatych (Muscicapidae). Długość ciała  11-12 cm. Posiada krągłą sylwetkę. Wierzch ciała szarobrązowawy, głowa nieco bardziej popielata. Gardło i góra piersi u dojrzałego samca pomarańczowordzawe, u młodszego samca i samicy kremowe. Spód ciała białawy. Ogon czarniawy, ale po bokach jego nasadowej części białe palmy. Przebywa głównie w koronach drzew, gdzie łowi w locie owady.